Почетна Најновије Став Књижевност Музика Визуелна умјетност Позориште и филм Репортаже

Визуелнa умјетност

Храмови Космета су темељ нашег бића

freskekosovaimetohije

Давидовић, Унковић, Поповић

Поводом осам вијекова самосталности Српске православне цркве и Дана Републике Српске отворена изложба "Фреске Косова и Метохије"

Пише: Милан Ракуљ / 10/01/2019


Изложба "Фреске Косова и Метохије" аутора Бојана Поповића, историчара умјетности и директора Галерије фресака Народног музеја у Београду, поводом обиљежавања Дана Републике Српске, отворена је у уторак увече (8. јануар) у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС).

Уз обиљежавање дана Републике Српске, ова поставка први је у низу културних догађаја којима ће бити обиљежено 800 година од самосталности Српске православне цркве (СПЦ).

Управо развој СПЦ и српске средњовјековне државе, по ријечима аутора изложбе, донијели су највреднију умјетност у области Косова и Метохије, гдје се налази преко хиљаду цркава и црквишта.

"Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница и Дечани су храмови који су у темељима нашег бића и који никако нису празни и не могу се користити у обичним појмовима, обичним разговорима. То су четири споменика који су, као што знате, на листи светске културне баштине УНЕСЦО-а и на листи угрожене светске баштине, тако да је на неки начин наш позив да представљамо дела која су угрожена и до којих се тешко може доћи", казао је приликом отварања изложбе Поповић.

Изложба обухвата 29 дјела великог формата, а ријеч је о копијама фресака из српских средњовјековних манастира, које су радили врхунски француски умјетници 1946. године на позив Милана Кашанина, експерта за средњовијековни период, који је у то вријеме обављао функцију директора Галерије фресака.

"Износити оригинална дјела из манастира у корист музејских поставки, у нашој традицији, сматрало се светогрђем, мада су се и такве ствари дешавале у свијету, рецимо у Барселони. Стога је Кашанин и дошао на идеју о изради копија, које су радили француски мајстори, истовремено подучавајући и наше сликаре том послу", казао је Поповић додајући да Галерија фресака Народног музеја у Београду данас посједује завидну колекцију копија фресака.

Осим Поповића, на отварању изложбе причали су Миливоје Унковић, академик и управник Галерије АНУРС, и Драган Давидовић, директор Секретаријата за вјере Републике Српске.

"Посебно желим да захвалим Галерији фресака у Београду. Захваљујући нашој успјешној сарадњи, ми вечерас имамо велелепне копије фресака са Косова и Метохије. Када погледамо овај мали детаљ из српске средњовјековне умјетности, човјек постави питање - зар има ико право да ово отуђи овим просторима, који неприкосновено, културолошки, територијално и духовно припадају српском народу", казао је Унковић, да би на крају замолио Давидовића да свечано отвори ову изложбу. Давидовић је рекао да не може отворити нешто што је отворено прије 800 година те истакао како може само позвати све љубитеље умјетности и историје да погледају изложене фреске. У свом говору он се базирао на прославу јубилеја - осам вијекова од самосталности СПЦ.

"Ми не обиљежавамо један датум него свих 800 година са свим успонима и падовима који су доживјели и српска црква и српски народ кроз тај период", истакао је Давидовић, додајући да је прослава јубилеја државни пројекат који је усвојила Влада Републике Српске у августу прошле године.  Прва реализација поменуте прославе управо је изложба "Фреске Косова и Метохије", коју сви заинтересовани могу да погледају до 8. марта текуће године.


Ваше име:


Ваш коментар:


О нама

Copyright © 2018-2019 - imaginarium.website