Почетна Најновије Став Књижевност Музика Визуелна умјетност Позориште и филм Репортаже

Музика

Култура и музика су универзални и јединствени језици

Ivanotasevicfilharmonija1

Иван Оташевић

Иван Оташевић, директор Бањалучке филхармоније, поводом новогодишњег концерта, који ће симфонијски оркестар филхармоније извести 14. јануара са почетком у 12 часова

Пише: Иван Оташевић / 09/01/2019


Симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније ће и ове 2019. године 14. јануара тачно у подне, по осми пут извести свој Новогодишњи концерт и то у нашој најбољој дворани, великој концертној дворани Културног центра Бански двор.

Диригент нашег оркестра ове године ће бити стални диригент Српског народног позоришта из Новог Сада, маестро Александар Којић, а солисткиње ће бити двије познате бањалучке пјевачице са сјајним европским и регионалним каријерама, то су госпођа Дуња Симић - сопран, позната умјетница европског реномеа са завидним концертним и оперским опусом у оквиру којег су фантастични наступи у најпознатијим европским оперским кућама, и Маја Манојловић, наша млада успјешна вокална умјетница са већ изграђеном регионалном каријером.

На програму концерта ће се наћи композиције најљепшег новогодишњег репертоара, састављеним од дјела умјетничке, популарне, али и забавне музике.

И ове године на наше велико задовољство, концерт ће преносити Јавни сервис РТРС на свом програму директно, те ће осим публике у сали Банског двора, концерт моћи да прате и гледаоци поред малих екрана широм Републике Српске.

Са овако конципираним програмом који обухвата широку лепезу умјетничких жанрова, квалитетним диригентом и сјајним солисткињама, ми смо се потрудили да публици обезбиједимо, као и сваке године, врхунски доживљај и једно право  уживање у врхунској музици коју изводимо са пуно ентузијазма и огромним мотивом да се прикажемо нашој публици у што љепшем издању, будући да наш Новогодишњи концерт представља праву прилику да музиком пожелимо најсрдачније празничне жеље свим љубитељима музике који нас прате.

Нажалост, капацитети концертне дворане Културног центра Бански двор нису велики, то је свега око 350 сједишта и морам да кажем да је овај наш традиционални Новогодишњи концерт по посјети далеко премашио те капацитете и број заинтересоване публике која се у огромном броју интересује за улазнице и своје мјесто у сали.

Прошле године смо имали невјероватну ситуацију да су грађани преузели бесплатне улазнице већ првог дана и то у року од неколико сати дистрибуције и да се том приликом направио ред заинтересованих грађана од спољног улаза у Бански двор све до саме билетарнице.

Та заинтересованост грађана је заиста и велико признање за наш рад и велика одговорност за нас музичаре и организаторе концерта чији буџет традиционално обезбјеђују Министарство просвјете и културе Републике Српске и Град Бања Лука и којима се овом приликом захваљујем на подршци.

Све наше професионалне жеље и амбиције које гајимо од почетка нашег рада 2010. године, су остале исте и генеришу стварну и јавну потребу за оснивањем Јавне установе која би представљала прву и једину Јавну установу културе из сегмента музичке умјетности у Републици Српској.

У таквој Јавној установи би требало да буду стално запослени наши сјајни музички умјетници из читаве Републике, а који нажалост у недостатку посла траже запослење у оркестрима из региона, те су сада неки од наших бивших чланова запослени у оркестрима из Сарајева, Новог Сада, Подгорице, Београда.

Али, и та тешка чињеница да Република Српска још увијек нема Филхармонију која је Јавна установа, која би наступала са редовном концертном сезоном и имала могућност да наступи чак и као Оперски оркестар и изводи Опере у Народном позоришту Републике Српске, представља снажан мотив да наставимо да се боримо за оснивање овакве Јавне установе.

Један од претходних концерата

У таквој ситуацији нам са истим потребама сваке године долазе млади свршени студенти наше сјајне Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, на којој су запослени као предавачи изузетни и квалитетни музички умјетници који преносе своја искуства и школују сјајне младе музичаре, нажалост у добром броју случајева ови млади музичари напусте свој град и своју Републику у недостатку посла.

И овим концертом и цјелокупним нашим радом, ми желимо да промијенимо ситуацију и допринесемо оснивању Филхармоније као прве Јавне установе из сегмента музичке културе и даље се надамо  успјеху.

Будући да смо имали директних проблема око организације овог концерта због могућег отказа ангажмана и недоласка диригента из Новог Сада и његовог реалног опреза због медијских извјештаја о непријатним отказивањима концерата и ситуације у нашем граду, али који је на крају послије наших увјеравања одлучио да ипак дође у Бања Луку, морам да укључим и ову непријатну тему у најаву концерта:
Желим да вјерујем да никоме није у интересу да прекине или онемогући одржавање било којег концерта, музичко-сценског догађаја, представе, изложбе или било којег културног јавног дешавања који је намењен Бањалучанима, публици свих узраста и људима који су жељни музике било којег жанра.

О укусима се не расправља и без обзира што се неки извођачи не налазе на самом врху листе мојег или било чијег музичког укуса, ја као музичар, виолиниста и професионалац, желим да станем на страну и у одбрану музичких извођача и организатора и увијек ћу се трудити да допринесем да се култура и музика чује и види у нашем граду, будући да култура и музика представљају основне човјекове потребе да оплемени своју стварност, садашњост и свој живот, и то без обзира на вјерску, политичку или националну припадност.

Култура и музика су универзални и јединствени језици и једнако их разумију сви људи на свијету.

Основни циљ  музике је да окупи, споји, да утјеши, да орасположи и да помогне свима.

Због тога лијепо молим и апелујем на људе који су против наше музике и против наше жеље да пожелимо нашим свирањем најљепше жеље свима, да ипак послушају наш концерт, да размисле поново и да нађу снаге у себи да нашу музику прихвате.

Увјерен сам да ће им се допасти.

Зато изражавам добродошлицу свим људима чистог срца који желе да слушају и гледају наш Новогодишњи концерт и очекујем их у концертној дворани Културног центра Бански  двор 14. јануара 2019. године у 12:00 часова.

У организацији Бањалучке филхармоније, бесплатне улазнице ће бити дистрибуиране 10. и 11. јануара у термину од 17.00 до 20.00 часова, на нашем инфо пулту у простору Културног центра Бански двор.

Још једном желимо напоменути да ће за све оне који због ограниченог капацитета Банског двора не успију доћи до своје улазнице, као и сваке године до сада бити обезбијеђен директан пренос концерта у оквиру програма Јавног сервиса Радио телевизије Републике Српске.


Ваше име:


Ваш коментар:


О нама

Copyright © 2018-2019 - imaginarium.website