Почетна Најновије Став Књижевност Музика Визуелна умјетност Позориште и филм Репортаже

Музика

Мирза Салковић о синглу "Овеј и Арас": Два Сарајева морамо гледати као два брата од исте мајке

mirzasalkovicdzindas

Мирза Салковић

Сарајево и Овеј и Арас су кориштени као метафора, која се лако може пресликати у било коју урбану средину, каже Салковић из групе Џиндаси која је управо објавила сингл "Овеј и Арас"

Пише: Давид Јојић / 31/01/2019


Бенд "Џиндаси", који долази из Сарајева, објавио је сингл "Овеј и Арас", инспирисан позоришним текстом "Бајка о Сарајеву", аутора Горана Симића.

Аутор спота је Мидхат-Ибрахим Мемија, који је ликове Овеја и Араса смјестио у данашње вријеме, кроз симболику одсликава сукоб између њих двојице, те разлоге сукоба који су и те како присутни и у данашњем времену.

Пјесма је саткана од жаргона и узречица, те описује неке од свакодневних ситуација и позитивних особина локалног становништва.

Гитариста бенда Мирза Салковић истиче да "Овеј и Арас" креира једну позитивну слику о менталитету и позитивним навикама било које урбане средине на Балкану, ликове из позоришног текста није било тешко ставити у данашње вријеме.

"Нажалост, није било тешко. Према позоришном тексту, Овеј и Арас су два зараћена брата који читав живот један другом подмећу ногу и раде против другог. Тек пред крај живота схвате да су један другом најпречи. Ово смо користили само као метафору кроз видео-спот, да кажемо људима да смо једни другима најпречи и да вријеме пребрзо лети да би се трошило на мржњу", рекао је Салковић.

Музичар додаје да су у овом синглу покушали кроз жаргоне и узречице описати менталитет и позитивне стране људи са ових наших простора, без обзира на то били они из Сарајева, Бањалуке, Мостара, Београда или Загреба.

"Сарајево и Овеј и Арас су кориштени као метафора, која се лако може пресликати у било коју урбану средину. На крају крајева, и данас имамо два Сарајева, али их морамо почети гледати као два брата од исте мајке. Комшија је најпречи ма ко год он био", закључује Салковић.

Нова пјесма бенда "Џиндаси" је снимана у студију Музичке продукције БХРТ "Есад Арнауталић", под продуцентском палицом Жељка - Панцха Шкарића и тонских реализатора Лејле Габеле и Нијаза Курталића. Микс и мастеринг је урађен у студију "Антика", а потписују га Хамдија Салихбеговић и Неџад Мерџановић из бенда "Конвој".

Бенд "Џиндаси" је формиран у јануару 2018. године, као потреба да се креира експериментална музика, без жанровског ограничења. До краја исте године, бенд је завршио материјал за свој дебитантски албум. У јануару 2019. године "Џиндаси" су потписали уговор за издаваштво с Музичком продукцијом БХРТ.

Чланови бенда су Нарцис Зечић - флаута и вокал, Бенин Мујкић - труба и пратећи вокал, Мирза Салковић - гитара, Кемал Херенда - бас гитара и Рифет Чамџић - бубњеви и перкусије. Након пјесме "Овеј и Арас", бенд завршава снимање видео-спота за пјесму "Слушај", који ће премијерно бити приказан у марту ове године. Комплетан албум ће бити објављен на јесен ове године, у издању Музичке продукције БХРТ.

Извор: Независне

Оригинални текст можете прочитати овдје


Ваше име:


Ваш коментар:


О нама

Copyright © 2018-2019 - imaginarium.website