Почетна Најновије Став Књижевност Музика Визуелна умјетност Позориште и филм Репортаже

Музика

Неки извођачи данас звуче као покварени роботи

vojkovintervju

Фото: НН

Популарни сплитски репер Војко В. сумирао је прошлу, открио планове за ову годину, те казао шта се деси приликом некритичке употребе технологије у музици

Пише: Давид Јојић / 05/01/2019


На крају сваке године сумирају се резултати. Управо ово сумирање праве и велике регионалне звијезде.

Један од њих је и репер Војко В, који је у прошлој 2018. години остварио много успјеха на музичкој сцени.

"Кад се осврнем на резултате, нисам могао предвидјети да ће албум толико далеко одјекнути у јавности. Не бих мијењао ништа", рекао је Војко Врућина у разговору за "Независне новине".

Година је била бурна за овог сплитског умјетника. Сингловима "Како то", "Не може" и другим привукао је пажњу јавности цијелог региона и поставио високе стандарде другим музичарима који каријеру граде писањем стихова на ритам. У овој години се распао и његов матични бенд "Дјечаци", за који сумња да ће се икада поново окупити. У разговору за "Независне" Војко Врућина говори о томе како су настале неке пјесме, какви су му планови за наредну годину и који му је наступ пред публиком највише остао у сјећању.

Можемо с правом рећи да сте у прошлој години сингловима „Како то“, "Паста италиана", "Зови човика" и "Не може" привукли пажњу публике широм региона. Шта је за Вас био највећи изазов када сте објављивали ове пјесме?

Испочетка ми је највећи проблем био како се профилирати визуално, нисам био сигуран како ће све то изгледати. У прошлости у "Дјечацима" у спотовима нисам био посебно експониран, а данас је визуална компонента, тзв. бранд извођача скоро па и битнији од саме музике. Срећом па сам радио са јако талентираним редатељима и екипама и успјели смо попратити аудио-садржај са визуалним.

Каква су Вам очекивања за 2019. годину, да ли припремате неке нове пројекте?

У овој години планирам првенствено наступати што више и што чешће, у међувремену можда избацити који сингл или гостовање. Припремам нови материјал у мало времена што имам између наступа, али нећу избацивати ништа на пришу, ништа чиме нисам у потпуности задовољан.

Гдје Војко В проналази инспирацију када је у питању ауторски рад?

Највише инспирације налазим у самој музици, обично прво направим глазбу па је слушам и ријечи почињу саме полако долазити, али има и прилика када имам нешто заправо рећи или имам какав рефрен који је дошао сам од себе, па према томе кројим музику.

Имали сте и велики број живих наступа. Да ли се током тих наступа десила нека интересантна анегдота с публиком коју ћете радо памтити?

Вјеројатно ћу највише памтити кад сам сједио у бекстејџу "Beerfesta“ у Загребу, на свом тек другом соло концерту, нисам ни гледао колико испред има публике, а кад сам изашао на позорницу, схватио сам да сам изашао пред око девет тисућа људи. Сигурно ћу памтити и концерт у Дому спортова, то је била велика прекретница за мене психолошки.

Прошла година је била година када сте се опростили од "Дјечака". Да ли мислите да ћете се икада поново окупити?

Сумњам. Сватко од нас има свој ђир, Зони живи у Амстердаму, а ја сам поприлично задовољан у којем смјеру моја соло каријера иде.

Какво мишљење имате о новим извођачима који свој ауторски рад базирају на autotune алатима?

Апсолутно подржавам, и сам користим autotune у доста пјесама, али имам и аутотуне справу за наступе коју користим у захтјевнијим дионицама или ако желим онај специфични ефект. Наравно, као и са сваким алатом, постоје људи који користе аутотуне како треба и постижу креативан ефект, а постоје и они који само звуче као покварени тужни роботи.

Шта бисте поручили нашим читаоцима поводом новогодишњих празника?

Да у 2019. буду добри према себи и својим ближњима.


Ваше име:


Ваш коментар:


О нама

Copyright © 2018-2019 - imaginarium.website