Почетна Најновије Став Књижевност Музика Визуелна умјетност Позориште и филм Репортаже

Музика

Велики оркестар Бањалучке филхармоније показао велику душу

banjaluckafilharmonijakoncert1

Фото: Бански двор

Већ традиционално, и овог 14. јануара, у културном центру Бански двор одржан је новогодишњи концерт симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније

Пише: Милан Ракуљ / 14/01/2019


Симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније грађанима Бањалуке и њеним посјетиоцима осми пут у краткој историји постојања, приредио је спектакуларну прославу Нове године по јулијанском календару, која је путем телевизијског преноса стигла и у домове широм Републике Српске.

Већ традиционално, и овог 14. јануара, тачно у подне, у културном центру Бански двор, празновали су инструменталисти и вокалне солисткиње Маја Манојловић и Дуња Симић, композицијама Моцарта, Штрауса, Чајковског, Хачатурјана, Брамса, Росинија, Биничког...

Први пут оркестром је дириговао маестро из Новог Сада Александар Којић.

"Ја сам први пут у Бањалуци, просто тако се догодило и веома ми је драго што сам дошао, јер сам се одушевио градом и људима, тим неким гостопримљивим односом. Први пут сада сарађујем и са Бањалучком филхармонијом. Људи имају толико елана, толику жељу, толику вољу, толико се труде и толико то лепо и добро раде да је просто било задовољство радити с овим оркестром", пренио је Којић своје импресије након концерта.

Иако први пут сарађује са Бањалучком филхармонијом, маестро каже да је очекивао добру атмосферу у оркестру, знајући какве су импресије ранијих година преносиле његове колеге у Нови Сад и Београд.

За разлику од тамошњих оркестара, који су одавно јавне институције, Бањалучка филхармонија још чека такав статус, а да би га што прије дочекала, апел државном врху упутио је и Којић.

"Врло сам субјективан сада - Бањалучка филхармонија напросто мора да постане институција, да људи који свирају, ту буду и запослени и примају плату за то. То је веома, веома важно. Е, сада, када имате ту материјалну ствар која је врло оскудна, а видите да људи и даље желе, воле и добро то раде, онда схватате да се стварно из срца и из душе свира и да се даје апсолутни максимум", казао је Којић, а његове ријечи потврђене су током концерта, када је велики оркестар Бањалучке филхармоније пред домаћом публиком још једном показао велику душу.

Којић је дириговао приликом изведбе 11 од укупно 13 композиција. Два пута диригентску палицу у своје руке узео је Душан Урошевић. Двије композиције извела је и солисткиња Маја Манојловић, а звијезда дана засигурно била је оперска дива Дуња Симић, којој је ово био пети наступ на Новогодишњем концерту симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније.

"Увијек се одазивам за учешће на оваквим концертима и уопште, постојање Бањалучке филхармоније нешто је што сам од почетка подржавала и подржавам. Нарочито ова традиција када се ради о новогодишњим концертима, који су увијек рађени по угледу на веће средине, ми успијевамо да изазовемо велико интересовање. Публика, од младих до оних старијих, увијек са одушевљењем реагује на овакве догађаје", казала је Дуња Симић, изражавајући задовољство што бар једном годишње овај оркестар окупи студенте Академије умјетности у Бањалуци.

Институционализовање Бањалучке филхармоније, мишљење је Симићеве, сигурно да желе сви, али тако нешто очигледно још кочи финансијски моменат.

"У принципу, сви су за, али су околности у којима живимо поприлично неповољне. Када су проблеми у друштву присутни, прво што страда јесте култура. Са друге стране, када су била и гора времена, позоришне и концертне сале су биле увијек пуне. Публика која воли срцем увијек је присутна. Бањалука је увијек имала лијепу публику", каже Дуња Симић.

Да је говорила истину, потврђује и чињеница да су неколико дана раније карте за овај концерт "разграбљене" за свега 17 минута.

Они који нису имали среће да добију своје мјесто у сали, имали су прилику да концерт прате путем видео-бима испред Банског двора или у директном преносу Радио-телевизије Републике Српске.

 

Извор: Независне

Фото: Бански двор

Фото: Бански двор


Ваше име:


Ваш коментар:


О нама

Copyright © 2018-2019 - imaginarium.website