Почетна Најновије Став Књижевност Музика Визуелна умјетност Позориште и филм Репортаже

Став

Влада РС исплаћује Ристовског, а нема новца за нови клавир

klavircasopiskvakaslika2

Фото: Часопис Квака

Пијаниста Арсен Чаркић протестовао је због, по њему, погрешно усмјереног новца у сврху умјетности, који издваја Влада Републике Српске

Пише: Арсен Чаркић / 10/01/2019


Јутрос по порталима осванула је вијест да ће Влада Републике Српске глумцу Лазару Ристовском (држављанину Републике Србије) исплатити 195.000 КМ за снимање филма.

Количина средстава које је добио Емир Кустурица (такође држављанин Републике Србије) се, чини ми се, рачуна већ у милионским износима.

Буџет који та иста Влада (тачније Министарство културе) издваја на годишњем нивоу за све изложбе, представе, концерте, књиге итд. умјетника који раде на подручју Републике Српске износи око пола милиона марака.

Концертни клавир у Банском двору (Стенвеј) је купљен прије педесет година. На питање кад ћете купити нови, одговор буде "па купљен је нови прије 15 година", или "то је заиста превише новца".

Тај "нови" је, колико се сјећам, купила једна банка.

Толико је "нов" и "квалитетан", да нико од гостујућих умјетника не свира на њему, већ на том Стенвеју старом пола вијека.

У преводу - нема новца за квалитетне концертне клавире, али има новца за финансирање филмских пројеката људи који уопште нису ни држављани Републике Српске?

Дакле, драге колеге умјетници који радите на подручју Републике Српске, једино рјешење да добијете нека значајна средства од Министарства културе јесте:

1) Да сте каријеру изградили још у доба СФРЈ

2) Да нисте имали нити једно озбиљно умјетничко остварење у посљедњих барем деценију и по

3) Да сте држављанин републике Србије

4) Да се не либите да на предизборним скуповима одржите пар патриотских шупљих, иако немате ни могућност гласања на истим пошто сте страни држављанин.

ПС

Пошто је господин Ристовски новац из нашег сиротињског буџета добио тако што је отворено прозивао Владу Републике Српске, ја ћу сад и сам примијенити тај рецепт, отворено ћу их прозивати, све док та иста Влада не купи нови Stainway D, или Yamahu CFX.

(Будући да Министри у Влади не возе кинеске аутомобиле, ред је да ни врхунски умјетници који нам гостују не свирају кинеске клавире).


Ваше име:


Ваш коментар:


15/01/2019

Ljutica mala


Svaka cast Arsenije...Apsolutno te podrzavam u svemu...Jako me rastuzi kad citam da pijanista takvog kalibra...apeluje i moli za jedan klavir...A onda me toliko razbjesni kada vidim ko su nam ministri kulture...oni koji do juce nisu ni mogli sanjati da bi to mogli postati...Sta oni znaju sta je umjetnost, kultura...?! Zasvirati na jednom instrumentu...ili pak napisati koju rijec...?!Samo sklonost ka glumi i igranju uloga im je jaca strana...da ne kazem mozda i urodjena predispozicija za kvaziumjetnost koju oni zive...


О нама

Copyright © 2018-2019 - imaginarium.website